Svetsriktlinjer för rostfritt stål och nickellegeringar – Del 2/2

Svetsriktlinjer för rostfritt stål och nickellegeringar – Del 2/2

Svetsriktlinjer för duplext rostfritt stål

I den tidigare artikeln diskuterade vi svetsriktlinjer för rostfritt stål och nickellegeringar. Den här artikeln fokuserar på svetsning av duplext rostfritt stål.

Särskilda hänsyn för duplexa rostfria stål

Duplexlegeringar skiljer sig rätt mycket från vanligt rostfritt stål. De innehåller cirka 50 % vardera av ferrit och austenit. Om den inte är ordentligt svetsad kan denna klass av legeringar vara mottaglig för bildandet av spröda faser eller bildning av fällningar som är känsliga för gropfrätning. Genom att inse detta, och korrekt följa rekommenderade procedurer, är mekaniskt sunda och korrosionsbeständiga tillverkningar lätta att åstadkomma.

Exaton tillhandahåller riktlinjer för svetsning för att framgångsrikt sammanfoga duplexbasmaterial.

Följande parametrar måste följas vid svetsning av duplext rostfritt stål:

Fogdesign

På grund av den tröga naturen hos ferritiska material tenderar smältbadsflödet att vara trögt. För att förhindra bristande sammansmältning rekommenderas att använda bredare fogvinklar och större rotöppningar än vad som vanligtvis används i rostfria stål. Se Exaton Welding Guidelines för mer specifik information.

Val av skydds- och stödgas

På grund av den tröga naturen hos ferritiska material tenderar smältbadsflödet att vara trögt. Detta kan kompenseras för genom lämpligt val av skyddsgas, vilket också kan gynna den korrekta austenit- och ferritbalansen. Valet av stödgas kan ha en gynnsam effekt på korrosionsbeständigheten.

Se Exaton Welding Guidelines för mer specifik information.

Värmetillförsel

För att uppnå det optimala förhållandet mellan ferrit och austenit måste värmetillförseln kontrolleras korrekt. Det rekommenderade värmetillförselintervallet beror på graden av duplext rostfritt stål som tillverkas. Se Exaton Welding Guidelines för mer specifik information.

Mellansträngstemperatur

Duplexlegeringar har specifika mellansträngstemperaturer som rekommenderas för att förhindra bildandet av spröda intermetalliska faser. Den korrekta mellansträngstemperaturen beror på kvaliteten som svetsas och grundmaterialets tjocklek. Se Exaton Welding Guidelines för mer specifik information.

Svetsning av ferritiska stål

Ferritiska rostfria stållegeringar tenderar till sin natur att svetsa trögt på grund av deras dåliga flytegenskaper.

Exaton har utvecklat speciella kemikalier för flera kvaliteter av ferritiskt rostfritt stål för att förbättra detta tillstånd. Kontakta Exaton för mer information.

Skarvsvetsning

För många industriella tillämpningar är det nödvändigt att innehålla relativt höga tryck som överensstämmer med olika tryckkärlskoder såsom ASME. Samtidigt krävs korrosionsskydd för att förlänga kärlets livslängd.

En vanlig lösning är att tillverka kärlet med höghållfast, låglegerat stål och svetsbekläda behållaren med olika material av högre legeringar, med hjälp av olika processer. Vanliga processer som används kan vara MIG, TIG, SMAW och SAW som använder bara tråd eller tråd- och fluxkombinationer. Under de senaste decennierna har användningen av bandelektroder blivit allt vanligare i antingen en nedsänkt båge- eller elektroslagprocess.

ESAB har utvecklat ett omfattande sortiment av förbrukningstråd, band och flux som kan uppnå hellegerade skarvsvetsar i så lite som ett lager med insmältningshastigheter som överstiger 90 lb/h (40 kg/h).

Det är nödvändigt att applicera det första lagret med ett överlegerat svetsmaterial för att uppnå ett mekaniskt sunt svetsgods. Efterföljande skikt kan uppnås med användning av en tillsatsmaterial med den slutliga insmältningskemin som önskas.

Kontakta din Exaton-säljare för att få reda på mer om de kvaliteter som finns tillgängliga i kombinationer av tråd, band eller flux.