De otroliga fördelarna med datadriven tillverkning

De otroliga fördelarna med datadriven tillverkning

Sätt data i arbete med ESAB Digital Solutions

Kunskap är makt och det är sant i tillverkningens värld. Verkstäder kan använda data som genereras av svetsmaskiner och använda dem för att förbättra produktivitet, kvalitet, effektivitet, efterlevnad och mer. Faktum är att, tack vare dagens teknik, enorma mängder värdefull data kan fångas – snabbt och enkelt – vilket förändrar hur svetsföretag, stora som små, gör affärer.
Men vad betyder detta för din dagliga verksamhet? Här är en titt på några av de främsta fördelarna med datadriven tillverkning.

Det som mäts kan hanteras bättre

Du kan bara kontrollera vad du mäter. Det är där ESAB Digital Solutions kommer in och kan ge kritisk basdata och insikt i din verksamhet. När denna data nås kan den sedan jämföras mellan projekt, team och maskiner för att säkerställa:

Korrekta parametrar är på plats

Med ESAB Digital Solutions dokumenteras inte bara exakta svetsparametrar utan registreras även när skärningar görs. Du kan till exempel sätta upp en svetsare vid en specifik station, så att du kan avgöra om deras svetsar är enligt specifikation eller för att utvärdera hur avsättningshastigheten förändras över tiden. Dessa parametrar kan kontrolleras och verifieras närhelst de behövs och även jämföras med andra parametrar för att göra förbättringar.

För svetsoperatören kan de se denna information – som all kan samlas in med hög samplingsfrekvens – i realtid. De kan omedelbart se strömmar, ampere, restid, trådmatningshastighet och värmetillförsel. Som ett resultat kan problem, som porositet i en del, hittas nästan omedelbart i det exakta området i svetsen där den är placerad, vilket leder till förbättrad kvalitet totalt sett. Data kan vara så detaljerade som nödvändigt, allt på ett ögonblick, för att möta behoven hos specialiserade tillverkare.

Flaskhalsar identifieras omedelbart

Ofta förblir problem i produktionen obemärkta tills de eskalerar. Men med datadriven tillverkning kommer ett mönster att uppstå snabbt. ESAB Digital Solutions gör hela processen enkel, så kostsamma flaskhalsar identifieras och övervinns.

Till exempel, finns det en maskin på linjen som går ner oftare än andra? Finns det problem med strömstyrkan? Vad sägs om trådmatningshastighet eller energitillförsel i en viss station? ESAB Digital Solutions ger dig en färdplan som hjälper dig att utvärdera hela din verkstad och se hur varje station, maskin och svetsare presterar. När väl eventuella problem är lösta kan svetseffektiviteten förbättras, vilket optimerar svetsarnas tid, resurser och expertis på produktionslinjen.

Sammanbrott undviks

När du har programvara på plats kan du se vilka maskiner som behöver servas och när. Du kan också hitta problem direkt, så det blir mindre stillestånd.

Faktum är att med ESAB Digital Solutions vet du direkt om en maskin stannar, och kan ta hand om det, oavsett det är en trasig del eller att den behöver kalibreras. På så sätt slösar du inte en massa tid och resurser på att få den igång igen.

Med tiden kan du också identifiera om en viss maskin har återkommande problem och som ett resultat av detta ta mer informerade köpbeslut. Du kan till och med se vilka de vanligaste problemen är mellan maskiner och fatta beslut om hur du kan förbättra effektiviteten.

KPI:er övervakas för att förbättra produktiviteten

När du väl vet vilka nyckeltal du vill hantera kan du samla in data för just dessa områden med ESAB Digital Solutions. Till exempel, om bågtid, mängd tråd och gas som förbrukas och antalet delar du efterbearbetar i ett område är viktigt för dig, kan du samla in data om var och en av dessa faktorer, så att du har korrekta produktivitetssiffror.

Du kommer att ha en tydlig känsla av hur mycket ett skift svetsar mot ett annat eller hur snabbt en viss del svetsas jämfört med en liknande. Du kan bättre hantera ditt team och bättre offerera projekt i framtiden, som ett resultat, samtidigt som du övervinner stora smärtpunkter.

Vad betyder allt detta för dig?

Med ett ord: synlighet. Datadriven tillverkning från ESAB Digital Solutions ger dig bättre synlighet för att bedöma och förstå vad som händer på verkstadsgolvet. Den ger dig detaljer och information, så att du förstår vad som händer på varje arbetsstation, med varje svetsare och på produktionslinjen överlag.

Med tiden kan det hjälpa dig att fatta bättre affärsbeslut, till exempel om du ska anställa ytterligare svetsare eller omplacera befintliga. Du kan också åtgärda små problem innan de blir dyrare.

Ta till exempel frågan om produktivitet. Om du är som de flesta chefer, antar du att dina svetsare presterar på en viss nivå; säg att de spenderar 20 % av sin tid på att svetsa. Vanligtvis är dock dessa prognoser inte korrekta. När de väl har mätts genom ett datahanteringssystem, som de som erbjuds genom ESAB Digital Solutions, kanske du upptäcker att svetsare spenderar mindre än 10 % av sin tid – eller till och med närmare 5 % av sin tid – på att svetsa.

När du har identifierat ett problem med produktiviteten kan du hitta källan till det. När du spårar dina svetsares aktivitet vet du om de spenderar för mycket tid på att vänta på delar eller om det finns ett uppehåll någon annanstans i produktionslinjen.

Under en period av veckor kan du sedan se hur många timmar varje dag dina svetsare sitter sysslolösa eller springer för att få tag i delar. Med denna höga synlighet kommer du sedan att kunna göra förbättringar som påverkar hela din verksamhets produktivitetsnivåer.

Ett annat område där ESAB Digital Solutions kan vara värdefullt är med dokumentation och spårbarhet. Beroende på projektet eller kunden kan du behöva veta exakt vilken svetsare som arbetade med vilken del, vilket tillsatsmaterialet var och vilka specifikationer som följdes.

Ofta lägger företag timmar och till och med dagar på att samla in denna information i kalkylblad. Detta är inte bara besvärligt och tidskrävande, det kan också leda till stavfel från manuella inmatningar som orsakar stor huvudvärk längre fram.

Med ESAB Digital Solutions finns alla detaljer du behöver – om en svetsare, en del eller ett projekt – till hands. Du kan samla ihop dem på några minuter, istället för dagar.

Inte bara det, men om ett problem uppstår i ett projekt du arbetat med – oavsett om det gällde en byggnad eller en bro – kommer du att ha dokumentation och bevis på att alla delar följde standarderna som anges i WPS. Eftersom informationen helt är digital är den också ett klick bort och du har det pappersspår som behövs för att skydda ditt företag och ditt team, med allt helt säkert.

Sätt data i arbete med ESAB Digital Solutions

Alla verkstäder är olika och kommer att kräva olika datauppsättningar för utvärdering. Men oavsett om din är stor eller liten, kommer användbar data att hjälpa dig att öka produktiviteten, upprätthålla högsta möjliga spårbarhet och undvika krångel och huvudvärk. Med ESAB Digital Solutions på plats kommer du att kunna driva din verksamhet så effektivt och lönsamt som möjligt.